RC | Jepice - James Hazel

By Hanka the bookworm - 12:24:00


Bývalý policista Charlie Priest je nyní úspěšným právníkem a k vyšetřování případů se rozhodně nehodlá vracet. Okolnosti jej k tomu ale donutí, když je jednoho večera brutálně napaden ve svém domě. Agresor po něm požaduje vydání flash disku s tajnými daty, o kterém ale Charlie nemá ani tušení. Jen o fous se mu podaří zachránit si holý krk. Druhého dne se dozví, že byl uprchnuvší útočník brutálně zavražděn a stává se tak jedním z posledních lidí, kteří ho viděli živého. Aby toho nebylo málo, rodina požaduje důkladné prošetření této rituální vraždy a ze všech lidí, si vyberou právě Priesta, aby případ převzal. Klíčem k úspěchu budou bezpochyby ona data, která mladík požadoval. Data, která Charlieho a jeho kolegy vrátí v čase až do roku 1945, k operaci s krycím názvem Jepice.


Ediční plán nakladatelství Domino na první pololetí letošního roku byl, jako už tradičně, natřískán skvělými tituly. Všem jim ale vévodila kniha Jepice, která se dokonce objevila i na přebalu a dostalo se jí mimořádné mediální podpory. Kontrast ve formě růžové barvy a „nechutného“ hmyzu na obálce jistě upoutá zraky nejednoho z Vás (nechutného v uvozovkách, protože já hmyz, stejně jako všechno živé, shledávám krásným 😅). Stojí ale tahle kniha opravdu za to?

Hlavní dějovou linku s právě probíhajícím vyšetřováním poskrovnu střídají úseky z minulosti, které navozují skvělou hutnou atmosféru a vyvolávají ve čtenáři zvědavost a lehce mrazivý pocit. Většina příběhu se točí kolem hlavní postavy Charlieho Priesta, který mnohdy používá dost kontroverzní metody k dosažení svého cíle. Po jeho bok se přidává nevlastní sestra oběti – Jessica a společně s pomocí Charlieho kolegů z právní kanceláře odhalují nechutná tajemství z minulosti, která neměla nikdy vyplout na povrch. Odkaz z konce druhé světové války je totiž zřejmě neustále aktuální a praktiky, ze kterých by se zvedl žaludek i otrlým pováhám, jsou stále provozovány. Pro Charlieho se navíc případ stává stále více osobnějším, protože brzy po jeho převzetí, začínají mizet a umírat lidé, které zná.

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že většina prostoru je věnována právě Priestovi. Musím dát za pravdu ostatním recenzentům v tom, že je to skutečný sympaťák. Nejedná se o žádného superhrdinu a jeho činy se drží na hranici uvěřitelnosti. Jako jeden z mála nechlastá a tím, že mu autor přiřkl disociativní poruchu, si podle mě pěkně připravil půdu pro to, tenhle prvek využít. Dobře prokreslené jsou ale i ostatní charaktery, nejvíc si James Hazel vyhrál s členy právní kanceláře a domnívám se, že se jejich osudům bude chtít v dalších dílech věnovat ještě poctivěji, což kvituji s povděkem. Zajímavým prvkem je rozhodně i Charlieho bratr William, odsouzený sériový vrah. Nesetkávám se s něčím podobným sice poprvé, ale hodně mě to baví a doufám, že autor téhle postranní linky v budoucnu náležitě využije. Důstojná práce je provedena i na postavách z minulosti a pachatelích.


Už od prvních stran mi Jepice stylem připadala jako kombinace Jussiho Adlera-Olsena a Paula Finche. Pokud jste od těchhle dvou chlapíků někdy něco četli, budete vědět, o čem mluvím. Adler-Olsen nejen, že vyniká skvělým propracováním svých případů, ale vkládá do knih i humor v podobě břitkých dialogů hlavních hrdinů. Něco podobného můžeme najít právě i v Jepici a mně humor připadá osvěžující v jakékoliv podobě, notabene v detektivkách, kdy je napjatost situací občas prostě zapotřebí odlehčit. S Finchem mají zase společnou neuvěřitelnou svižnost a akčnost, ačkoliv, jak už jsem psala, se Jepice drží více v mezích a hlavní hrdina rozhodně takový Superman jako Mark Heckenburg.

Celkově u mě kniha dostála vysokých očekávání. Je řemeslně velmi dobře zpracovaná, od klasických thrillerů se určitě liší odkazem na minulost a sympatickým hlavním hrdinou, který je tou nejlepší kombinací Carla Morcka, Marka Heckenburga a Jeffersona Wintera (Polámané panenky aspol. od Jamese Carola). Důstojně zvládnuté jsou i vedlejší postavy a co je možná nejdůležitější, Jepice je skvěle napsaná, rozhodně bych nepoznala, že se jedná o debut. Avizována jsou pokračování této slibně našlápnuté série a já už se těším, až se znovu setkám s jednotlivými charaktery, jmenovitě mě hodně zajímá Georgie (členka právní kanceláře) a William (Charlieho odsouzený bratr). Myslím, že tuhle detektivku můžu doporučit každému, ale mám pocit, že chlapům by se mohla líbit obzvláště! 😊 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku tímto ještě jednou mockrát děkuju Daně z nakladatelství Domino.

Zaznamenali jste Jepici? Zaujala Vás? Co říkáte na obálku?

Originální název: The Mayfly
Překlad: Petra Krámková
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2018
Počet stran: 464

  • Share:

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Jak bych mohla Jepici nezaznamenat, když o ní pořád někdo píše takové pochvalné recenze? :) Obálka se mi líbí. Ale jestli se ke knížce dostanu, to nevím.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Hani, skvělá recenze :) Dnes jsem svou taky vyslala do éteru, tak jsem si konečně přečetla články ostatních. Máš pravdu s tím Finchem, ale jak píšeš, naštěstí je Priest uvěřitelný. Jsem zvědavá na další knihy od autora, slibuji si dost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Tak to k tobě budu muset taky mrknout a na další knihy ze série jsem zvědavá, zejména charaktery mají fakt dobře našlápnuto :)
      Měj se krásně

      Vymazat