RC AUDIOKNIHA | Matylda - Roald Dahl

By Hanka the bookworm - 20:26:00

Matylda je malá holčička, která to nemá v životě jednoduché. Vyrůstá v rodině ignorantů, kteří za ní odmítají cokoliv řešit, a proto se už od útlého věku musí postarat sama o sebe. Že je velmi zvláštní, zjišťujeme již na prvních několika stranách. Vždyť kolik dětí v ještě předškolním věku dokáže přečíst celou dětskou knihovnu a plynule se přesunout do dospělácké části? Tím to ale nekončí. Matyldiny skutečné schopnosti se naplno projeví až ve škole...


Matylda dnes už patří mezi klasická pohádková díla a to nejen proto, že se o zrod této malé bytůstky zasloužil slavný Roald Dahl, ale také proto, že si diváci na celém světě oblíbili stejnojmenný snímek z roku 1996 s Marou Wilson v hlavní roli. Jenže já film neviděla... A ani knihu jsem nečetla. Zato jsem si však poslechla audioknihu.

Nevím, jak bych lépe popsala příběh této malé holčičky, než že je typicky "dahlovský". Četli jste již nebo alespoň viděli některý zadaptovaný příběh tohoto brilantního autora, jistě budete vědět, o čem hovořím. Zápletky jsou svým způsobem velmi jednoduché a točí se zpravidla kolem jedné hlavní postavy, která má své trable. Na scéně se vystřídají jak postavy ztělesňující záporné lidské vlastnosti, tak ty, které reprezentují to nejlepší z nás a jako v každé správné pohádce dobro nakonec zvítězí nad zlem. Nejinak je tomu v případě této knihy. 

Matylda je bytost, kterou si snadno zamilujete. Je geniální, zvídavá, upřímná, ale zároveň plachá a skromná. Její mentorkou se stane paní učitelka Dobrotová (ve filmu myslím Krásná), ale odpověď na otázku "kdo koho vlastně nakonec zachrání", není tak jednoznačná. Na opačném pólu stojí vedle Matyldiných rodičů především ředitelka školy - Kruťáková. Tak jako v ostatních Dahlovo knihách, i tady si můžeme povšimnout, že už jména nám o postavách leccos napoví. :) Jedno je jisté, s Kruťákovou byste se opravdu nechtěl potkat nikdo, to mi věřte!


Co prostě miluju, je autorův styl. Je velmi přímočarý, imaginativní a hravě přeskakuje mezi vyloženě děsivými scénami a poklidnými, láskyplnými pasážemi. Jako obvykle dává dětem dobrý příklad a zároveň varuje, že každý špatný skutek a nepěkné chování bude po zásluze potrestáno. Rozhodně bych ocenila i to, že v dětech probouzí důvěru v dospělé (alespoň v některé). Matylda se se všemi svými problémy mohla paní učitelce bez obav svěřit a ona jí uvěřila. Nesmála se jí za její abnormalitu. 

Matylda je v pořadí třetí Dahlovou knihou, pro kterou jsem se rozhodla v audiopodobě. Tak jako Obra Dobra i tuhle namluvila Věra Slunéčková. Byť si myslím, že se její hlas k dětským knihám hodí, na mě je přeci jen trochu výše položený a dovedla bych si asi představit dynamičtější přednes, no ale jak říkám, pro děti je to takhle asi ideální. Bohužel se v jejím případě (pakliže tedy bude namlouvat i ostatní autorovy knihy) asi nikdy neubráním srovnání s Bárou Hrzánovou, od které jsem poslouchala Karlíka (recenze tady) a Bára z tohoto pomyslného souboje prostě vždycky vzejde jako vítězka...

Když to tak vezmu kolem a kolem, nemám vlastně audioknize moc co vytknout, a přesto jí hodnotím "jen" 3/5. Byť je Matyldin příběh roztomile dahlovský, přeci jen se v mých očích nevyrovná ani Karlíkovi ani Obrovi Dobrovi. Máte-li ale doma malé děti nebo ujíždíte-li (tak jako já) sami pořád ještě na dětských knihách, určitě neváhejte a opatřete si Matyldu, zklamání Vás nečeká. :)

Za poskytnutí audioknihy k recenzi mockrát děkuji Audiotéce, na tento konkrétní titul můžete mrknout tady a zajímá-li Vás více titulů od Roalda Dahla, klikněte sem.


Jaký máte ke knize vztah Vy? Četli jste? Nebo snad viděli film? Pokud ano, doporučujete mi ho? A jaká je vůbec Vaše nejoblíbenější knížka od tohoto geniálního autora? Budu moc ráda, když mi to a ještě víc napíšete do komentářů. ♥

Vydavatel: Tympanum
Interpret: Věra Slunéčková
Délka: 5:33 h

  • Share:

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Jupí, nový článek! :) A rovnou tak vydařená recenze. Já jsem ostuda ostudná, od Dahla jsem nic nečetla, představ si to... A jak ses ptala v příspěvku na FB, třeba mě by článek "jak na audioknihy" docela zajímal. Nemůžu tomu přijít na chuť, během deseti minut se přistihnu, že už vlastně neposlouchám, nevnímám...
    Budu se hrozně těšit na nové články a na Tebe samotnou!
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) No hele já taky doteď dávala přednost adaptacím, ale jako oddechovka na večer je to fakt super - a ty pohádky jako audio jsou skvělé před spaním :)
      Něco jako návod zkusím sepsata, nicméně je samozřejmě jasné, že co vyhovuje mně, nemusí vyhovovat jinému :) Jen jsem zvědavá, kdy na nějaké psaní budu mít čas, ještě, že jsem si alespoň ty recenze předepsala v Číně :D
      Měj se krásně, Kristýnko :)

      Vymazat
  2. Matyldu zbožňuju. Četla jsem ji několikrát jako malá a chtěla jsem být jako ona. Film jsem viděla taky několikrát, naposledy jsem na něj koukala s Modrým a on mi říkal, že jsem taky taková Matylda. :D O:-) Ale knížka je lepší. :)
    Od Roalda Dahla jsem četla několikrát Matyldu, pak Karlíka a továrnu na čokoládu a tohle léto jsem si přečetla Milostné rošády a to vřele doporučuji, je to několik vtipných povídek a přečtené to má člověk za dva večery. :)

    Měj se krásně! ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně se mu ani nedivím, že mu Matyldu připomínáš :) Já myslím, že kdybych se k příběhu dostala už jako malá, sžila bych se s ním ještě víc :) Takhle je mojí srdcovkou prostě Karlík :D A ty rošády zní skvěle, díky za tip :)
      Měj se krásně, Vlasti :)

      Vymazat